sanitare
constructii
incalzire
contact
climatizare
aria verde
instaconstruct
gaze
electrice
finisaje

instaconstruct - instalatii incalzire

INSTACONSTRUCT - CALCUL NECESAR TERMIC INCALZIRE Unitatea de masura uzuala a puterii termice este Watt (simbol W), dar la fel de intalnita este si kcal/h (1kcal/h=1.16W)

INSTACONSTRUCT - ESTIMARE PENTRU O CAMERA DIN ZONA CLIMATICA NORMALA, 1PERETE EXTERIOR, SPATIU VITRAT 1/10 DIN S, ORIENTARE N, INALTIME INCAPERE H=2.5m (S - suprafata utila a incaperii;Q- necesar termic in Watti; mp - metru patrat)

INSTACONSTRUCT - ESTIMARE PENTRU O CAMERA DIN ZONA CLIMATICA NORMALA, 2PERETI EXTERIORI, SPATIU VITRAT 1/10 DIN S, ORIENTARE NV, INALTME INCAPERE H=2.5m (S - suprafata utila a incaperii;Q- necesar termic in Watti; mp - metru patrat)

INSTACONSTRUCT - CORESPONDENTA DIAMETRE TEVI PE(PPR) - CUPRU - OTEL

NSTACONSTRUCT - CORESPONDENTA DIAMETRE TEVI OTEL DIAMETRU EXTERIOR - DIAMETRU NOMINAL - TOLI PENTRU TEVI OTEL INSTALATII

INSTACONSTRUCT - GREUTATI TEVI OTEL GREUTATI PE METRU LINIAR TEVI OTEL INSTALATII UZUALE (SCH40)

INSTACONSTRUCT - MANOPERA

Montare centrale murale Pret

Montare cazane incalzire Pret

Montare arzatoare Pret

Montare echipamente CT Pret

Montare radiatoare, aeroterme, sistem incazire pardoseala, semineu Pret

Montare teava si fitinguri otel, cupru, plastic Pret

Montare holendere, robineti Pret

Probe presiune, spalari Pret

Demontari, revizuiri, inlocuiri Pret

Montare recipiente metalice Pret

Montare utilaje Pret

Montare conducte, fitinguri, armaturi si suporti Pret

Demontare utilaje, conducte, fitinguri si armaturi Pret

NSTACONSTRUCT - MATERIALE

Robineti, clapeti sens, filtre Y, supape siguranta Pret

Termometru, manometru, termostat cazan, de contact Pret

Radiatoare fonta, aluminiu, otel, baie portprosop Pret

Incalzire prin pardoseala cu agent termic si electrica, seminee Pret

Tubulatura cos fum inox Pret

Teava otel, aliat, inox Pret

Coturi, reductii, teuri otel Pret

Acetilena, oxigen tehnic, argon, bioxid de carbon, hidrogen Pret

Electrozi sudura superbaz, supertit, inox, aliat Pret

Robineti sertar, clapet fluture, cu bila, cu ventil din otel si fonta Pret

Aparate de masura industriale - termometru bimetal, manometru Pret

Flanse, suruburi, piulite Pret

INSTACONSTRUCT - UTILAJE

Centrale murale - tiraj natural sau fortat, ACM instant sau cu boiler, electrice, in condensare Pret

Centrale de pardoseala Pret

Cazane, arzatoare gaze, motorina, CLU, lemne Pret

Pompe caldura incalzire - racire Pret

Vase expansiune, hidrofoare Pret

Pompe circulatie Pret

Aeroterme, convectoare Pret

Generator aer cald Pret

Cazane abur Pret

 

 

 

Furnizori din baza de date: Ariston, Panasonic, Hermann, Toshiba, Leader, Trane, Sime, Ferroli, Daikin, Beretta, Protherm, Junkers, Bosch, LG, Ganz, Baltur, Riello, FBR, Nobel, Ici Caldaie, Immergas, Bono, Lamborghini, Buderus, Radiant, Korado, Arctic, Vaillant, Viessmann, Osram, Philiphs, Romlux, Elba, Sidex, Silcotub, Petrotub, Mittal Steel, Tenaris, Dab, Wilo, Purmo, Haka, Valsir, Valrom, Bianchi, Salmson, Hanson, Ecoflam, Pifati, Grundfos, Danfoss, Hertz, Motan, Kober, Policolor, Chimtitan, Honeywell, York, Therwoolin, Lindab, Elpreco, Isover, Matizol, Swisspor, Rigips, Alfa Laval, De Dietrich, Solaronics, A&B Trade Co, Acson, Habitat, Nova Florida, Radik, Chappee, Omnitech, Hoval, Pensotti, Viadrus, Joannes, Calor, Guillot, Carbofuel, Erensan, Kalard, Emel, Schafer, Aqua Terma, Styleboiler, Sicc, Tranter, Cimm, Fulton, Universal, Alba, Cleaver-Brooks, Clayton Industries, Biasi, Ari Armaturen, Armstrong, Comisa, Bianchi, Armatura, Arco Fittings, Sicma, Unigas, GB-Ganz, FBR, Giersch, Spare, Eredue-Calor, Dungs Technic, Totalgaz, Armacell, Izocor, Bramac, Schiedel, Velux, Hunter, Meiser, Abb, Tunsgram, General Electric, Luxten, Legrand, Romcab, Atas, Obo Bettermann, Spirax Sarco, Kamstrup, Amplo, Suchy, Stiko, IUS Groupe Mob, Rothenberger, Rocast, Lincoln Electric, Edwards, Roseal, Rotes, Linde

Furnizori din baza de date: Bosch, Osram, Philiphs, Romlux, Elba, Sidex, Silcotub, Petrotub, Mittal Steel, Tenaris, Kober, Policolor, Chimtitan,Therwoolin, Lindab, Elpreco, Isover, Matizol, Swisspor, Rigips, Armacell, Izocor, Bramac, Schiedel, Velux, Hunter, Meiser, Abb, Tunsgram, General Electric, Luxten, Legrand, Romcab, Atas, Obo Bettermann, IUS Groupe Mob, Rothenberger, Rocast, Lincoln Electric, Edwards, Roseal, Rotes, Linde, Rehau, Trocal, Dufa, Savana, Edelweiss, Deceuninck, Mga, Lafarge, Holcim, Weinberger, Tucan, Gealan

Furnizori din baza de date: makita, hitachi, karcher, skil, einhell, gardena, black&decker, dewalt, metabo, husqvarna, policarbonat, menatwork, sika, isopan, tegola, porta, savio, de longhi, starway, white-westinghouse, whirlpool, fujitsu, aircool, lg, delonghi, neo-plasma, white westinghouse, samsung, klingspor

 

 

 

 

Furnizori din baza de date: Ariston, Panasonic, Hermann, Toshiba, Leader, Trane, Sime, Ferroli, Daikin, Beretta

 

 

 

CUM SA CONSTRUIM O CASA - GHIDUL TAU IN INSTALATII INCALZIRE Optimizat pentru tablete si telefoane mobile

SUPRAFATA CONSTRUITA DESFASURATA 150

LUCRARI INSTALATIE INCALZIRE

VAR.A - INSTALATIE INCALZIRE CU RADIATOARE PANOU DIN OTEL

Nr. crt. Lucrare Cant. UM Material / UM Manopera / UM Total
1 CT tiraj fortat 28kW V=40l
1
buc
4030.0
170.5
4201
2 Kit centrala termica
1
buc
149.0
23.4
172
3 Calorifer otel 22 H600 L1000
10
buc
278.0
35.2
3132
4 Filtru Y 3/4"
1
buc
16.6
6.1
23
5 Conector Cu-OL 15-1/2"
48
buc
6.3
4.8
533
6 Robinet sfera 1/2"-3/4"
4
buc
9.8
4.8
58
7 Fiting Cu ø15-ø28
58
buc
4.4
4.0
484
8 Robinet tur-retur 1/2"
20
buc
19.5
4.8
486
9 Teava Cu ø15-ø28
120
m
23.1
6.4
3540
10 Proba instalatie incalzire
35
0.0
12.8
448
11 Alte cheltuieli (10%)
1
ans
1073.2
234.6
1308
12 Proiectare instalatii incalzire
150
0.0
8.8
1323
TOTAL LUCRARI INSTALATII INCALZIRE:
(Lei)
15708
TOTAL LUCRARI INSTALATII INCALZIRE:
(Eur)
3927
PRET LUCRARI INSTALATII INCALZIRE / :
(Lei)
105
PRET LUCRARI INSTALATII INCALZIRE / :
(Eur)
26

VAR.B - INSTALATIE INCALZIRE IN PARDOSEALA CU TEAVA PE-X

Nr. crt. Lucrare Cant. UM Material / UM Manopera / UM Total
1 CT in condensatie 28kW
1
buc
5940.0
170.5
6111
2 Kit incalzire in pardoseala
105
110.5
70.4
18995
3 Alte cheltuieli (5%)
1
ans
877.1
378.1
1255
4 Proiectare instalatie incalzire
150
0.0
9.4
1414
TOTAL LUCRARI INSTALATII INCALZIRE:
(Lei)
27774
TOTAL LUCRARI INSTALATII INCALZIRE:
(Eur)
6944
PRET LUCRARI INSTALATII INCALZIRE / :
(Lei)
185
PRET LUCRARI INSTALATII INCALZIRE / :
(Eur)
46
Preturile prezentate nu includ TVA. Pretul unitar al materialelor este compus din materialul de baza, materialele de montaj si cheltuielile de aprovizionare. Manopera unitara cuprinde toti coeficientii legali in vigoare. Alte cheltuieli se refera la organizarea de santier, avize constructie, taxe, lucrari diverse, transport, utilaje. Valoarea finala reprezinta pretul la cheie.

Unitatea de masura uzuala a puterii termice este kW, dar la fel de intalnita este si kcal/h (1kcal/h=1.16W) folosita la calcularea necesarului termic.

Pentru necesarul termic al unei cladiri trebuie tinut cont de mai multi factori care intervin: dimensiunile incaperilor, zona climatica (mai calda, normala, sau mai rece), orientarea fata de soare (in special catre nord), conditiile atmosferice (vant) si nu in ultimul rand de cati pereti ai incaperii sunt amplasati catre exterior, debitul de apa calda menajera.

Nu stii ce sa alegi?

Un rol foarte important in dimensioarea unei instalatii de incalzire il are vasul de expansiune, care trebuie sa preia dilatarile apei din instalatie si care depinde de continutul de apa al cazanelor, conductelor, a radiatoarelor.

Un criteriu important in alegerea unei microcentrale este tirajul (natural sau fortat) in functie de tipul camerei de ardere (deschisa sau inchisa). Este de evitat achizitionarea unei centrale cu tiraj natural, care desi este mai ieftina necesita racordarea la un cos de fum pentru evacuarea gazelor arse. Totodata reglementarile ISCIR in vigoare impun anumite conditii, greu de respectat de acestea.

Vrei sa cunosti pretul?

Radiatoarele cele mai folosite sunt cele monobloc de otel (calorifere tip panou), prezentand avantaje clare fata de cele de fonta sau aluminiu (cele de fonta au conductivitate termica scazuta, iar cele de aluminiu crescand presiunea in instalatie). La acest tip de incalzire avem 16 grade la podea si 23 grade la tavan. Pentru baie recomandam folosirea unui radiator model portprosop, ocupand un spatiu foarte restrans..

Sistemul de incalzire cel mai apropiat de distributia ideala a caldurii intr-o camera (22 grade la podea si 19 la tavan) este cel prin pardoseala. Desi este cel mai mare corp de incalzire pentru o camera, nu ocupa deloc spatiul din aceasta, permitand amenajarea nestingherita a interiorului. Un factor important de confort il reprezinta distributia caldurii cat mai uniforma in incapere. Acest sistem asigura 23 de grade la podea, foarte important pentru picioare si corp, respectiv 17 grade la tavan.

Centrala termica (CT) care se preteaza cel mai bine la sistemul de incalzire prin pardoseala este cea in condensatie. Desi costul unei astfel de microcentrale este foarte ridicat, avantajele sunt evidente (consum mic de gaz, randament foarte mare, siguranta in exploatare). Aceste echipamente se pot monta pe perete (murala) sau pe podea (de pardoseala).

Pompele de circulatie trebuie alese corect, o subdimensionare a acestora ducand la o circulatie slaba a agentului termic, iar supradimensionarea facand sa apara fenomenul de rezonanta in instalatie, mai ales in radiatoare.

Pierderile de caldura ale tevilor neizolate cresc progresiv la diametre nominale marite. Pierderile de caldura la tevi imbracate cu un strat de izolatie de 50mm se reduc cu 85% fata de pierderile la tevi complet neizolate.Cochiliile din vata minerala pot fi caserate (acoperite cu o folie protectoare din aluminiu,sunt folosite in interiorul cladirilor) sau necaserate (in acest caz este nevoie de o invelitoare din tabla zincata pentru protectie la intemperii,sunt folosite in exterior).

Izolatiile pe baza de cauciuc sintetic prezinta elasticitate si durabilitate excelente, structura celulara extrafina asigura produsului o eficienta crescuta, sunt etanse impotriva umiditatii, evita formarea condensului si sunt rezistente la temperaturi scazute. Sunt folosite si in instalatiile de incalzire, dar mai ales pentru izolarea conductelor prin care circula fluide cu temperaturi scazute.

Folosirea cochiliilor din vata minerala, precum si a izolatiilor pe baza de cauciuc reduc cu pana la 50% timpul de instalare.

Cel mai utilizat gaz in procesele tehnologice este aburul. Acesta este un gaz invizibil generat prin adaos de energie termica apei dintr-un cazan. Trebuie adaugata energie suficienta pentru a mari temperatura apei pana la punctul de fierbere. Energia suplimentara, fara nici o alta crestere a temperaturii, transforma apa in abur.

Aburul este un mediu de transfer de caldura foarte eficient si usor de controlat. El este utilizat cel mai adesea pentru transportul energiei dintr-o sursa centrala (cazan) la numerosii consumatori din instalatiile in care este utilizat pentru incalzirea aerului, apei sau in alte procese.

Caldura trece de la un nivel ridicat de temperatura la un nivel mai scazut de temperatura printr-un proces cunoscut ca transfer de caldura. Pornind din focarul cazanului, caldura se transfera prin tevile cazanului apei. Cand presiunea mai mare din cazan impinge aburul afara, acesta incalzeste tevile sistemului de distributie. Caldura trece din abur, prin peretii tevilor in aerul inconjurator, mai rece. Acest transfer de caldura transforma o parte din abur in apa, numit condens.

Condensul este produsul secundar al transferului de caldura dintr-un sistem de abur. El se formeaza in sistemul de distributie, in utilajele de incalzire si tehnologice, ca rezultat al transferului de caldura de la abur la substanta incalzita.

Condensul care se aduna la partea de jos a conductelor de abur poate fi cauza loviturilor de berbec. Totodata, cand aburul vine in contact cu condensul racit sub temperatura aburului, el poate produce socuri termice.Condensul, aerul si alte gaze rezultate in urma transferului de caldura trebuie eliminate cu ajutorul oalelor de condens.

Dimensionarea conductelor dintr-un sistem de abur este determinata de presiunea initiala la cazan si pierderile de presiune, precum si de viteza aburului.

Normative tehnice publicate de Artecno Bucuresti

Normativ pentru proiectarea si executarea instalatiilor de incalzire centrala. I 13-02. Normativ privind exploatarea instalatiilor de incalzire centrala. I 13/1-02. Normativ de proiectare, executie si exploatare pentru retele termice cu conducte preizolate. NP029-02. Normativ de siguranta la foc a constructiilor. P 118-99. Normativ privind exploatarea instalatiilor de ventilare si climatizare. I 5/2-98. Normativ privind proiectarea si executarea instalatiilor sanitare. I 9-94. Normativ privind exploatarea instalatiilor sanitare. I 9/1-96. Normativ pentru proiectarea si executarea conductelor de aductiune si a retelelor de alimentare cu apa si canalizare ale localitatilor. I 22-99. Normativ pentru proiectarea si executarea sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (GPL). I 31-99. Normativ pentru exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (GPL). I 33-99. Normativ de proiectare, executie si exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (GPL) pentru autovehicule. NP 037-99. Ghid de proiectare, executie si exploatare a centralelor termice mici. GP 051-00. Ghid pentru proiectarea, automatizarii instalatiilor din centrale si puncte termice. I 36 - 01. Normativ privind proiectarea si executarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica - retele si puncte termice. NP 058 - 02. Normativ privind exploatarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica - retele si puncte termice. NP 059 - 02. Manual pentru intocmirea instructiunilor de exploatare privind instalatiile aferente constructiilor. ME 005/2000. Ghid pentru transformarea punctelor termice alimentate de la industrie in centrale termice pentru ansambluri urbane. GP 066 - 02. Ghid pentru proiectarea instalatiilor de incalzire perimetrala la cladiri. GP 060/2000. Solutii cadru pentru instalatii interioare de incalzire utilizand noi sisteme de producere a agentului termic (CT de apartament, scara de bloc etc.). SC 005 - 2000. Solutii cadru pentru reabilitarea si modernizarea instalatiilor de incalzire din cladiri de locuit. SC 006 - 01. Ghid pentru proiectarea, executarea si exploatarea dispozitivelor si sistemelor de evacuare a fumului si gazelor fierbinti din constructii in caz de incendiu. GP 063 - 01. Solutii cadru de proiectare a instalatiilor de climatizare la cladiri publice. SC 004 - 2000 Ghid privind criteriile de performanta ale cerintelor de calitate conform legii nr.10-1995 privind calitatea in constructii, pentru instalatii de ventilare-climatizare. GT 058-03. Ghid privind criteriile de performanta ale cerintelor de calitate conform legii nr.10-1995 privind calitatea in constructii, pentru instalatiile electrice din cladiri. GT 059-03. Ghid privind criteriile de performanta ale cerintelor de calitate conform legii nr.10-1995 privind calitatea in constructii, pentru instalatiile de incalzire centrala. GT 060-03. Normativ pentru proiectarea si executarea instalatiilor electrice interioare de curenti slabi aferente cladirilor civile si de productie. I 18/1-01. Normativ pentru proiectarea si executarea instalatiilor interioare de semnalizare a incendiilor si a sistemelor de alarmare contra efractiei din cladiri. I 18/2 - 02. Ghid de evaluare a riscului de incendiu si a sigurantei la foc pentru camine de batrani si persoane cu handicap. GT 050 - 02 GT 030 - 01 Ghid de evacuare a riscului de incendiu si a sigurantei la foc la sali aglomerate. GT 049 - 02 Ghid de evaluare a riscului de incendiu si a sigurantei la foc pentru cladiri din domeniul sanatatii. GP 020 - G Ghidul criteriilor de performanta pentru instalatii de gaze. GP020-S Ghidul criteriilor de performanta pentru instalatii sanitare.

Prescriptii tehnice ISCIR

PT A1 - 2002 Cerinte tehnice privind utilizarea aparatelor consumatoare de combustibili gazosi PT A2 - 2003 Cerinte tehnice privind proiectarea, construirea, omologarea, instalarea, utilizarea si verificarea tehnica periodica a aparatelor consumatoare de combustibili solizi cu putere termica mai mica de 50 Kw PT A3 - 2003 Cerinte tehnice privind proiectarea, construirea, omologarea, instalarea, utilizarea si verificarea tehnica periodica a aparatelor consumatoare de combustibili lichizi PT C1 - 2003 Cerinte tehnice privind montarea, instalarea, exploatarea, verificarea tehnica si repararea cazanelor de abur si de apa fierbinte, supraīncalzitoarelor si a economizoarelor independente PT C2 - 2003 Cerinte tehnice privind regimul chimic al cazanelor de abur, de apa calda si de apa fierbinte PT C3 - 2003 Cerinte tehnice privind utilizarea recipientelor - butelii cu capacitate pāna la 26 litri pentru GPL PT C4/1 - 2003 Cerinte tehnice privind montarea ,instalarea,exploatarea,repararea si verificarea recipientelor metalice stabile sub presiune PT C4/2 - 2003 Ghid pentru proiectarea, construirea, montarea si repararea recipientelor metalice stabile sub presiune PT C5 - 2003 Cerinte tehnice privind utilizarea recipientelor butelii pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune PT C6 - 2003 Cerinte tehnice privind montarea, instalarea, exploatarea, repararea si verificarea conductelor metalice pentru fluide PT C7 - 2003 Cerinte tehnice privind utilizarea, repararea, verificarea, scoaterea din uz si casarea dispozitivelor de siguranta PT C8 - 2003 Cerinte tehnice privind amplasarea-instalarea, asamblarea, exploatarea, repararea, distributia si verificarea instalatiilor de gaze petroliere lichefiate PT C9 - 2003 Cerinte tehnice privind proiectarea, construirea, montarea, instalarea, exploatarea, verificarea tehnica si repararea cazanelor de apa calda si a cazanelor de abur de joasa presiune PT C10/1 - 2003 Cerinte tehnice privind montarea, instalarea, exploatarea, repararea si verificarea conductelor de abur si de apa fierbinte sub presiune PT C10/2 - 2003 Ghid pentru proiectarea, construirea, montarea si repararea conductelor de abur si de apa fierbinte sub presiune PT C11 - 2003 Cerinte tehnice privind sistemele de automatizare aferente centralelor termice PT C12 - 2003 Cerinte tehnice pentru recipiente cisterne, recipiente containere si recipiente butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune PT R1 - 2003 Cerinte tehnice privind montarea, punerea īn functiune, utilizarea, repararea si verificarea tehnica a macaralelor PT R2 - 2003 Cerinte tehnice privind montarea, punerea īn functiune, utilizarea, repararea si verificarea tehnica a mecanismelor de ridicat PT R3 - 2003 Cerinte tehnice privind montarea, punerea īn functiune, utilizarea, repararea si verificarea tehnica a stivuitoarelor PT R4 - 2003 Cerinte tehnice privind montarea, punerea īn functiune, utilizarea, repararea si verificarea tehnica a nacelelor si platformelor autoridicatoare PT R5 - 2003 Cerinte tehnice privind montarea, punerea īn functiune, utilizarea, repararea si verificarea tehnica a elevatoarelor pentru vehicule PT R6 - 2002 Cerinte tehnice privind montarea, punerea īn functiune, exploatarea, repararea si verificarea tehnica a ascensoarelor electrice si hidraulice de persoane si/sau materiale PT R7 - 2003 Cerinte tehnice privind utilizarea instalatiilor de transport pe cablu pentru persoane - telecabine PT R8 - 2003 Cerinte tehnice privind utilizarea instalatiilor de transport pe cablu pentru persoane - telegondole PT R9 - 2003 Cerinte tehnice privind utilizarea instalatiilor de transport pe cablu pentru persoane - telescaune PT R10 - 2003 Cerinte tehnice privind utilizarea instalatiilor de transport pe cablu pentru persoane - teleschiuri si telesanii PT R11 - 2003 Cerinte tehnice privind utilizarea instalatiilor de transport pe plan īnclinat pentru persoane PT R12 - 2003 Cerinte tehnice privind proiectarea, construirea, montarea, repararea, īntretinerea, revizia, verificarea si exploatarea telefericelor pentru materiale PT R13 - 2003 Cerinte tehnice privind proiectarea, construirea, montarea, exploatarea si verificarea tehnica a ascensoarelor cu schip PT R14 - 2002 Cerinte tehnice privind introducerea pe piata si verificarea īn exploatare a cablurilor, lanturilor, benzilor, funiilor, cārligelor si elementelor de legare si prindere a sarcinii utilizate la instalatii de ridicat PT R15 - 2003 Cerinte tehnice privind proiectarea, construirea, montarea, exploatarea si verificarea tehnica a ascensoarelor pentru santiere de constructii PT R16 - 2003 Cerinte tehnice pentru proiectarea, construirea, montarea, repararea, īntretinerea, revizia, verificarea si exploatarea instalatiilor de transport pe plan īnclinat pentru materiale PT R17 - 2003 Cerinte tehnice privind proiectarea, construirea, montarea, exploatarea si verificarea tehnica a ascensoarelor de constructie speciala pentru materiale PT R18 - 2003 Cerinte tehnice privind proiectarea, construirea, montarea, exploatarea si verificarea tehnica a trapelor de scena, trapelor de decoruri si instalatiilor de cortine pentru incendiu din salile de spectacole PT R19 - 2003 Cerinte tehnice de securitate privind echipamentele si instalatiile montate si utilizate īn cadrul parcurilor de distractii si spatiilor de joaca PT CR1 - 2003 Tarife pentru operatiunile de autorizare, avizare, verificare tehnica si altele la instalatii mecanice sub presiune, instalatii de ridicat si aparate consumatoare de combustibil efectuate de catre organele tehnice de specialitate ale Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) PT CR4 - 2003 Examinarea cu ultrasunete a īmbinarilor sudate ale instalatiilor mecanice sub presiune si ale instalatiilor de ridicat PT CR5 - 2003 Autorizarea laboratoarelor care efectueaza examinari nedistructive la instalatiile mecanice sub presiune si la instalatiile de ridicat PT CR6 - 2003 Examinarea cu lichide penetrante a īmbinarilor sudate ale instalatiilor mecanice sub presiune si ale instalatiilor de ridicat PT CR7 - 2003 Cerinte tehnice privind omologarea procedurilor de sudare folosite pentru executarea lucrarilor la instalatiile mecanice sub presiune si la instalatiile de ridicat. Partea 1: Otel PT CR7/1 - 2003 Partea 2: Aluminiu si aliaje de aluminiu PT CR7/2 Partea 3: Polietilena de īnalta densitate PT CR7/3 PT CR8 - 2003 Examinarea cu particule magnetice a īmbinarilor sudate ale instalatiilor mecanice sub presiune si ale instalatiilor de ridicat PT CR9 - 2003 Cerinte tehnice privind autorizarea sudorilor care executa lucrari la instalatiile mecanice sub presiune si la instalatiile de ridicat. Partea 1: PT CR9/1 Otel Partea 2: PT CR9/2 Aluminiu si aliaje de aluminiu Partea 3: PT CR9/3 Polietilena de īnalta densitate PT CR10 - 2003 Examinarea cu ultrasunete a tablelor folosite la instalatiile mecanice sub presiune si la instalatiile de ridicat PT CR11 - 2003 Autorizarea personalului care efectueaza examinari nedistructive la instalatii mecanice sub presiune si la instalatii de ridicat PT CR12 - 2003 Masurarea cu ultrasunete a grosimii elementelor instalatiilor mecanice sub presiune si ale instalatiilor de ridicat PT CR13 - 2003 Examinarea cu radiatii penetrante a īmbinarilor sudate cap la cap ale componentelor instalatiilor mecanice sub presiune si ale instalatiilor de ridicat PT CR14 - 2003 Autorizarea laboratoarelor care efectueaza examinari distructive asupra materialelor utilizate la instalatii mecanice sub presiune si la instalatii de ridicat C1N--2003 Prescriptii tehnice pentru proiectarea, executia, montarea, repararea, instalarea, exploatarea si verificarea cazanelor de abur si a cazanelor de apa fierbinte C4N-2003 Prescriptii tehnice pentru proiectarea, executia, instalarea, exploatarea, repararea si verificarea recipientelor metalice stabile sub presiune C15N-2003 Prescriptii tehnice pentru proiectarea, executia, montarea, exploatarea, repararea si verificarea conductelor de abur si apa fierbinte sub presiune C37N-2003 Prescriptii tehnice pentru proiectarea, executia, īncercarea īn vederea omologarii si exploatarea supapelor de siguranta destinate echiparii cazanelor si recipientelor sub presiune R1N-2003 Prescriptii tehnice pentru proiectarea, construirea, montarea, exploatarea si verificarea macaralelor, mecanismelor de ridicat si dispozitivelor lor auxiliare

Metode de incalzire Retea centralizata urbana. Cu agent termic secundar apa calda, distribuita de la reteaua de termoficare urbana prin intermediul unor schimbatoare de caldura in placi in punctele termice. In aceste puncte termice, cu ajutorul unor module prefabricate, complet echipate si automatizate, care utilizeaza agentul termic furnizat de sursa centralizata (apa calda, apa fierbinte sau abur - cel mai putin utilizat datorita costurilor ridicate), se produce si distribuie apa calda destinata instalatiilor de incalzire si a celor sanitare (apa calda de consum menajer) in cladiri civile (locuinte individuale, scari de bloc sau blocuri, spatii comerciale si administrative) sau industriale (hale de productie, depozite, ateliere, magazii). Retea individuala sau de grup. Energia termica este produsa pentru o familie sau un grup de familii cu ajutorul unei microcentrale sau grup termic, respectiv cazan de apa calda, utilizand drept combustibil gazul metan, GPL - gaz petrolier lichefiat, motorina, lemne, carbuni sau alti combustibili neconventionali. Echipamente de incalzire Instalatii de incalzire cu radiatoare. Este cea mai utilizata metoda de incalzire in prezent, comoda in montaj si ieftina din punct de vedere economic. Pot folosite ca element de baza a sistemului de incalzire, dar este posibila si combinarea cu alte sisteme (incalzirea prin pardoseala, seminee sau sobe de teracota). Incalzirea cu convectoare. Convectoarele pot functiona pe gaz sau pot folosi ca agent termic apa calda. Se pot monta pe perete, in pardoseala sau pot fi de tip banca. Convectoarele au in componenta un schimbator de caldura care realizeaza transferul de caldura, precum si un ventilator tangential la care viteza de rotatie este reglabila continuu, in functie de temperatura dorita in incapere. Aceste echipamente se folosesc ca surse complementare de incalzire, pentru incalzirea unor spatii restranse (in apropierea usilor) sau locuri speciale de odihna pentru persoane mai sensibile la frig, ori ca unica sursa de incalzire (in cazul convectoarelor pe gaze), varianta moderna care inlocuieste sobele de teracota. Incalzirea cu sistem de tuburi capilare. Este destinat atat pentru incalzire cat si pentru racire. Elementul de baza al sistemului consta intr-un sistem de tuburi capilare, care este prefabricat pentru a fi conectat la conductele de tur si retur. Acest sistem este multifunctional, datorita numeroaselor optiuni de instalare, putandu-se monta pe podea, tavane sau pereti acoperiti cu tencuiala sau tapet. Suprafata sa activa este mult mai mare decat cea a unui sistem conventional cu tevi. Acest sistem poate asigura confortul dorit functionand la temperaturi mai mici fata de sistemele de incalzire clasice. Sistemul capilar ofera un tip de incalzire mai sanatoasa, care confera o atmosfera extrem de placuta cu un efect direct asupra organismului uman, datorita in mare masura fenomenului de radiatie. Temperatura aerului din camera poate fi mentinuta cu 2-3 grade C mai mica, fara reducerea confortului. Aceasta este o metoda de incalzire moderna, cu economie de energie. Incalzirea prin perete. Este folosita in combinatie cu incalzirea prin pardoseala (in cazul in care se doreste o instalatie de incalzire complet ascunsa, iar incalzirea prin pardoseala nu acopera in totalitate necesarul de caldura), sau fara aportul altui sistem de incalzire. Atat la pardoseala radianta, cat si la peretele radiant, transferul de caldura se realizeaza prin radiatie termica de joasa temperatura, fenomen de transfer de caldura prin unde electromagnetice, care transporta o anumita cantitate de energie termica absorbita de corpurile intalnite in cale. Avantajul cel mai insemnat la un sistem de transfer de caldura prin radiatie termica de joasa temperatura este acela ca se evita stratificarea aerului pe nivele de temperatura, deci un confort termic ridicat si costuri foarte mici in exploatare. Alt avantaj important, intalnit si la podeaua radianta, il reprezinta posibilitatea cuplarii unei centrale in condensatie sau a unei pompe de caldura. Acest sistem se monteaza pe suprafata peretelui de caramida cu gauri verticale, cu ajutorul unor sine speciale, teava multistrat cu insertie de aluminiu se fixeaza respectand un anumit pas. Tencuiala aplicata anterior trebuie armata cu o plasa de fibra de sticla, iar in cazul unei suprafete radiante mari vor fi practicate in tencuiala rosturi de dilatare. Incalzire prin plinta de perete. Este un sistem de incalzire de joasa temperatura, cu eficienta rapida a īncalzirii, plintele ecraneaza perfect influenta peretilor reci. Ele creeaza īn cateva minute un perete de aer cald de-a lungul acestor pereti si dau un sentiment real de confort. Peretii se īncalzesc si produc caldura radianta care se distribuie uniform in incapere. Constructiv, aceste plinte constau dintr-o teava din cupru, pe care au fost trase lamele din aluminiu special fasonate, prin care se realizeaza o imbunatatire considerabila a gradului de actiune in tehnica temperaturilor joase. Montajul se face simplu si rapid atat īn cladirile noi, cat si in cele vechi. Prezinta numeroase avantaje: pot fi combinate cu sisteme de incalzire prin perete si prin podea, se poate evita aparitia umezelii si formarea de mucegai pe pereti, produc o miscare redusa a aerului si prin aceasta se evita antrenarea particulelor de praf (lucru benefic pentru caile respiratorii), ofera izolatie termica pe suprafete mari de perete sau geam, asigura confortul termic prin uniformizarea temperaturii, nu ocupa suprafata solicitata de mobila (are dimensiuni reduse) si cel mai important, realizeaza o economie de energie de pana la 30% datorita incalzirii prin radiatie si a distributiei echilibrate a temperaturii. Incalzirea cu aeroterme. Se incalzesc spatii medii si mari. Agentul termic poate fi apa calda, apa fierbinte sau aburul, in functie de tipul sursei de producere a energiei termice. Incalzirea cu generatoare de aer cald. Functioneaza cu gaz metan sau GPL, dar exista si modele care care folosesc combustibil lichid (motorina sau mai rar CLU - combustibil lichid usor, acesta este mai pretentios in exploatoare, datorita vascozitatii mai ridicate trebuie preincalzit. Generatoarele au aplicatii in domeniul industrial, cat si civil, pentru incalzirea spatiilor medii si mari. Acestea sunt ideale pentru spatii industriale, comerciale, ateliere, sali de sport, depozite, spatii logistice, laboratoare sau sere. Gazele rezultate in urma procesului de ardere din camera arzatorului (din inox cu aer insuflat), sunt evacuate in exterior prin cosul dublu paralel, cos care totodata aduce aport de aer proaspat in camera de ardere, mentinand nivelul de oxigen din spatiile ce sunt incalzite. Incalzirea cu ajutorul centralelor de tratare aer. Au ca scop tratarea aerului proaspat sau recirculat si a-l introduce in sistem, la parametrii tehnici impusi si controlati de catre procesul pe care il deserveste. Pot realiza incalzirea / racirea unor spatii de birouri, comerciale sau industriale, cat si piscine sau sali de sport. Pot fi instalate in interior (roomtop-uri) sau in exterior, pe acoperisul incintelor, purtand denumirea de rooftop-uri. Incalzirea cu tuburi radiante. Reprezinta metoda cea mai potrivita pentru incalzirea spatiilor mari (hale industriale, depozite, complexe comerciale), prezentand numeroase avantaje: economie la costurile energetice, sunt ecologice si economice, costuri mici de operare, nu se formeaza patura de caldura sub plafon, nu exista risc de inghet, zgomot minim, incalzirea prin radiatie a podelelor si corpurilor, nu se ridica praf, ocupa un spatiu foarte restrans, instalare usoara, temperatura optima la nivelul podelei, incalzirea lenta asigura o atmosfera placuta si confort. Aceste sisteme de incalzire folosesc radiatia cu lungime de unda mare care produc o senzatie foarte placuta. Incintele sunt incalzite prin radiatie (unde infrarosii, negre) si nu prin convectie, ca in metodele clasice. Aerul din hala este incalzit numai indirect prin podea si prin suprafetele altor corpuri incalzite. Sisteme electrice de incalzire prin pardoseala cu ajutorul unor fire incalzitoare, rezistente electrice sau covorase incalzitoare. Folosind acest sistem, la fel ca in cazul incalzirii prin pardoseala cu agent termic, se asigura un grad de confort ridicat datorita faptului ca fluxul de aer cald este orientat de jos in sus, la o temperatura uniform distribuita pe toata suprafata incaperii. Si procedeul de montare este asemanator celui cu agent termic, peste sistemul de incalzire se toarna sapa de ciment, se aplica un strat adeziv si apoi se monteaza pardoseala finita (gresie sau parchet). Aceasta metoda este foarte costisitoare, pentru incalzirea unui mp de incapere este nevoie 150W, pentru o casa de 100mp suprafata utila rezultand 15kW putere electrica instalata, fara celelalte aparate consumatoare de electricitate din locuinta. Acest sistem este folosit in cazul lipsei unui agent termic conventional (gaz, GPL, lemn) sau in anumite incaperi pentru realizarea unui confort deosebit. Incalzirea cu convectoare electrice. Aerul ambiental este transmis prin partea inferioara a convectorului. Aerul este incalzit de o rezistenta electrica aflata in interiorul convectorului si iese prin orificiile existente in partea superioara a acestuia. Aerul cald circula in fiecare camera oferind o senzatie rapida si confortabila de caldura. Fiecare convector este echipat cu un termostat care regleaza nivelul de confort. Sisteme termice cu panouri solare. Prin utilizarea panourilor solare se obtine un aport energetic important, diminuandu-se corespunzator consumul de combustibili conventionali, costurile aferente, precum si nivelul emisiilor daunatoare mediului inconjurator. Acest sistem combina sistemele termice conventionale cu surse provenite din utilizarea energiilor neconventionale si anume energia solara. Panourile solare au urmatoarele avantaje: sunt rezistente la inghet, sunt rezistente la grindina, sunt rezistente la vant. Functioneaza si pe timp innorat deoarece folosesc energia solara difuza. Pot produce apa calda menajera sau pot aduce un aport la incalzire (cu radiatoare, prin pardoseala sau alte sisteme alternative). Componenta acestui sistem solar: centrala termica in condensare, tanc de acumulare cu doua serpentine (boiler solar), panouri solare de inalta performanta, sistem de automatizare si control, bloc hidraulic pentru circuitul solar, vas de expansiune inchis, set de fixare pe acoperis, terasa sau gradina, racorduri, robinete si fitinguri pentru instalatia solara.

 

 

 

 

 

 

Baza de date include firme din Bucuresti; Alba: Alba-Iulia, Cugir, Sebes, Aiud, Blaj, Ocna-Mures; Arad: Arad, Curtici, Lipova, Ineu; Arges: Pitesti, Campulung, Mioveni, Curtea de Arges, Topoloveni; Bacau: Bacau, Onesti, Comanesti, Moinesti, Darmanesti, Targu Ocna, Slanic Moldova; Bihor: Oradea, Salonta, Marghita, Beius, Statiunea Baile-Felix; Bistrita: Bistrita-Nasaud, Beclean, Sangeorz-Bai; Botosani: Botosani, Dorohoi, Darabani; Brasov: Brasov, Fagaras, Sacele, Zarnesti, Codlea, Rasnov, Victoria, Poiana-Brasov, Predeal; Braila: Braila, Ianca, Faurei; Buzau: Buzau, Ramnicu-Sarat, Nehoiu, Caras-Severin: Resita, Caransebes, Oravita, Baile-Herculane; Calarasi: Calarasi, Oltenita; Cluj: Cluj-Napoca, Turda, Dej, Campia-Turzii, Gherla; Constanta: Constanta, Mangalia, Navodari, Cernavoda, Ovidiu, Harsova, Eforie; Covasna: Sfantu-Gheorghe, Covasna, Targu-Secuiesc, Baraolt, Intorsura Buzaului; Dambovita: Targoviste, Moreni, Gaesti, Pucioasa, Fieni; Dolj: Craiova, Bailesti, Calafat, Filiasi; Galati: Galati, Tecuci; Giurgiu: Giurgiu; Gorj: Targu-Jiu, Motru, Rovinari, Tismana; Harghita: Miercurea-Ciuc, Odorhoiu-Secuiesc, Gheorghieni, Toplita, Borsec, Tusnad; Hunedoara: Hunedoara, Deva, Petrosani, Vulcan, Lupeni, Orastie, Brad, Semenic; Ialomita: Slobozia, Fetesti, Urziceni, Tandarei, Amara; Iasi: Iasi, Pascani, Targu-Frumos; Ilfov: Buftea, Otopeni; Maramures: Baia-Mare, Sighetu-Marmatiei, Borsa, Cavnic; Mehedinti: Drobeta-Turnu-Severin, Orsova; Mures: Targu-Mures, Reghin, Sighisoara, Tarnaveni, Ludus, Sovata; Neamt: Piatra-Neamt, Roman, Targu-Neamt, Bicaz; Olt: Slatina, Caracal, Corabia, Scornicesti; Prahova: Ploiesti, Campina, Baicoi, Breaza, Mizil, Sinaia, Valenii de Munte, Comarnic, Urlati, Boldesti-Scaeni, Busteni, Plopeni, Slanic, Azuga; Satu-Mare: Satu-Mare, Carei, Negresti-Oas, Salaj: Zalau, Simleul Silvaniei, Jibou; Sibiu: Sibiu, Medias, Cisnadie, Ocna-Sibiului, Suceava: Suceava, Falticeni, Radauti, Campulung-Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului; Teleorman: Alexandria, Rosiori de Vede, Turnu Magurele, Zimnicea, Videle; Timis: Timisoara, Lugoj, Samnicolaul-Mare, Jimbolia, Buzias; Tulcea: Tulcea, Macin, Babadag, Sulina; Vaslui: Vaslui, Barlad, Husi, Negresti, Valcea: Ramnicu-Valcea, Dragasani, Calimanesti-Caciulata, Horezu, Baile Olanesti, Ocnele Mari; Baile Govoa; Vrancea: Focsani, Adjud, Marasesti, Panciu

 

 

instaconstruct constructii sanitare incalzire electrice climatizare finisaje gaze aria verde contact

www.instaconstruct.ro - preturi, manopera, suport tehnic la tot ce te intereseaza

 

 

Toate preturile prezentate nu contin TVA.

Pentru vizualizarea corecta a paginilor din acest site va rugam sa folositi IE, Chrome, Opera sau Safari.

Copyright © 2008-2015 www.instaconstruct.ro Toate drepturile rezervate.

 

INSTACONSTRUCT - MATERIALE Preturile prezentate nu includ TVA

Tevi si fitinguri din polipropilena reticulata (random) PPR (PP-R) PN20 ALB (GRI) fara insertie, PPR cu fibra compozita PN20 ALB (GRI) si PPR cu insertie de aluminiu: teava, tub, cot, racord drept PPR-OL, reductie, racord cot PPR-OL, teu egal, mufa - cu diametrul D 20, 25, 32, 40, 50, 63, 75, 90, 110 mm (CPZ teava PPR cu fibra compozita)

Tevi si fitinguri din cupru: teava, teu redus, cot, reductie, adaptor Cu-OL, teu egal, ocolire, mufa -cu diametrul D 15, 18, 22, 28 mm

Tevi si fitinguri prin presare din polietilena reticulara PEX (PE-X) si multistrat cu aluminiu PEXAL (PEX-AL): teava, teu egal, teu redus, racord egal, racord PE-OL, cot - cu diametrul D 16, 20, 26, 32 mm (IZ teava izolata, -O2 teava cu bariera de oxigen)

Tevi negre sudate din otel si fitinguri fonta negre cu filet: teava neagra sudata, reductie, olandez (holender), cot, teu egal, mufa, niplu - cu diametrul D 1/2", 3/4", 1", 1_1/4", 1_1/2", 2" inch (2_1/2", 3", 4" doar pentru tevi; nu se recomanda asamblari filetate peste 2") - 1inch=1tol=25.4mm

 

 

 

 

 

 

Firme din baza de date: a&b trade co acp air conditioning products srl aereco ventilatie aerolux service srl afriso euro index aggelos zacharias sisteme ventilatie air systems air trade centre airmec romania aktes isi san. ve tic.ltd.sti. aliajul intermed alke bvalpex grup altimex pro international ama building amber technologies amiproduct saantares for water & fire aras arc brasov cominstal archenerg armacell switzerland agarmatura artecno bucuresti ascomi trade company austrotech axis grup az flex baltur sib baykan isi sistemleribelimo automatizari black sea suppliers braco industrial buderus romania butan gas romania .c & v water control cakir vana sanayi a.s. calor calorset celsius 2000 cetra metaal chrisden arimex climteh group condor 2000 impex confind consi consult cr consulting cyclon tech dd promoterm debitron termo deutsche vortex gmbh &codevi a/sdianflex bucuresti impex dipet servcom distrigaz suddospel sp.z o.o.duyar vana makina san.ve tic.a.s.e.g.s. building construct ecosystem international ecowater systems romania eichler hungaria kft.eleks dis tic.a.s.energia media grup enid impex ensyco ro erato plceroglu isi end.cih.san.ve ticaret a.s.euroman exim international eurovent accesorii ewk echipamente de racire f.lli fortis srlf.w.oventrop gmbhfalkor fawas haustechnik gmbh ferrero rubinetterie ferroli romania flowair group s.c.formula prima fresh air s.a.frs gaz imalat san.ve tic.ltd.sti.furik com fusion romania g & a trading gb-ganz tuzelestechnikai kftgea klimatechnik geberit international sales ag-reprezentanta gelor trading com genco trade georg fischer piping systems georgia construct gevent magyarorszag kft gitral s.a. gres de gres trade grundfos pompe romania grup romet s.a.h2o international haci ayvaz endustriyel mamuller san.ve tic.a.s.hajdu hajdusagi ipari zrt.hakan plastik boru ve profil san.tic.a.s.helional herz armaturen romania hidromat international hobbit integral ro hoval ro hummel heizung +sanitar armaturen gmbh hvac group hydro - vacuum sa hydrosystems iaica iletgaz isi cihaz san.ve tic.a.s.imi international co. immergas romania imp klima d.o.o.infoconstruct instal impex interplast ioannina impex isi sanayi a.s.izoterm-plama d.o.o.jeremias gmbhjouanel machine toolsjunkers / grupul boschkaczmarekkessel romania kgk konsimpex kip impex km europa metal agknv pompe de caldura kober srl turturesti sucursala vaduri lacaze lenko kft lindab srlm.t.a. spa mal-product mano construct maral mark markus automatik max weishaupt gmbh - reprezentanta maxx comfort meda melinda impex instal menatwork est prefabricate merloni termosanitari romania mert plastik boru ve metal san.ve mirex ticaretmetalpress international milcom industrial minos - revista tehnica instalatiilor moldo elterm monsson alma mtm izolatii & constructii multielement construct srnessli nico & go nimbusz trade nmc partner developmentnuova p.d.m. srlp.f.a.c.r.pakole kftpanel sistem sogutma san.ve tic.a.s.partener trading pifati pimtas plastik insaat malz.san.ve tic.a.s.plan therm impex srlplasstream-plumbing installation & infrastructure plastitalia spaplutos impex srlpolymetal company srlpompe instal primatech probel instal pronet transilvania ps intex s.a.r & d trading 95 raccorderie metalliche sparadox rec instal rehau polymer ret utilaje rettig ridge tool europe n.v.riela comimpex riello ro ritmorivov rom x ventilatoare romegeplast s.a.romstal imex ronexprim rosenberg romania rotherm grup roupel 2000 ro-walt utilaje royal n ruck ventilatoare ruck-zuck hauspartner sam holding a.s.sami plastic romania sa saunier duval distributie schnell technology secpral pro instalatii sei international srl selin's senexpo uluslararasi fuarcilik a.s.siemens simplex international sineuro smartech consult solar power soler & palau sommering install sondex romania speranta club impex spiro international spk - sogut plastik ve kalip sanayi ve tic.a.s.starktherm kft steelmet romania steeltech styron kft supra plastiksystema romania systemair technotrade tehno world tekneciler metal san.tic.ltd.sti.tenaris silcotub teraplast termoclima termofarc termomax romania termoplus termorad termosolare grup test line thermostahl romania sisteme termice thic izolatii termice tiemme systemstricomserv trotus grup trust euro therm tuntas fluid distribution systems a.s.u.s. steel kosice, s.r.o.unicomp untes heating ventilating air conditioning unver uponor kft vaillant group romania valplast industrie valrom industrie valvex vbw engineering ltd ventrom viega viessmann vogel & noot warmetechnik ag wavin romania wilo romania winter com york international srlzetkama

Paleta de Culori culoarea A Abanos Absint Acaju Acvamarin Alabastru Alb Alb de lapte Alb de Luna Alb de plumb Alb de Spania (pigment) Alb de zapada Alb de zinc (pigment) Alb-albastru (mineral) Alb-argintiu (pigment) Albastru primar Albastru canar Albastru celest Albastru cobalt (pigment) Albastru de chiciura Albastru electric Albastru marin Albastru mineral Albastru persan Albastru petrol Albastru regal Albastru safir Albastru turcuaz Albastrul cerului Ametist Antracit Argila Argintiu Asfintit Avocado Azur (heraldic) Azuriu Azur bruma Azurin B Banana Bej Gri bej (heraldic) Gri închis Bitum Bleumarin Blond (par) Blond venetian Bordo Bronz Brun închis Brun deschis Brun C Caisa Caramiziu Chihlimbar galben Chihlimbar rosu Caca d'oie Cacao Acaju închis Ceruleum Cafea Cafea cu lapte Scortisoara Capucin Caramel Carmin Garoafa Morcov Coacaza neagra Celadon Cireasa Cerulen Roz pal Chamois sampanie Carbune Castana Castaniu Chaudron Carunt (par) Ciocolata Cinabre Lamaie Dovleac Clarissimo (trabuc) Claro Claro claro (trabuc) Colombin (învechit) Colorado (trabuc)Colorado claro (trabuc Mac Coaja de ou Coral Stacojiu Crem Coapsa de nimfa Cupru Turcoaz secundar Turcoaz D Denim Double claro (trabuc) E Rosu aprins Ocru Smarald Cositor oxidat Cositor pur F Aramiu Fier (heraldic) Fildes Focviu Frunza moarta Blond flav (culoare) Floare de sulf Capsuna Capsuna zdrobita Zmeura Fucsia G Grau Rosu de roiba Verde marin Glycine Grej Grenadina Visiniu Gri Gri otel Gri antracit Gri de in Gri maur Gri de Payne Gri fier Gri afumat Gri perla Gri plumb Gri soarece Gri cârtita Gri galbui (cabalin) Gri turturea Coacaza rosie Rosu Gueules (heraldic) H Havana Heliotrop I Roz Incarnadin Roz Incarnat Indigo inchis Indigo Isabelle (cabalin) Fildes J Jad Lignit Galben secundar Galben auriu Galben banana Galben nasture de aur Galben canar Galben lamaie Galben de aur Galben de crom (pigment) Galben de martie Galben de Napoli (pigment) Galben floare de sulf Galben imperial Galben porumb Galben mimoza Galben mustar Galben nanchin Galben pai Galben puisor Galben sulf K Kaki L Lapis-lazuli Lavallière (coperta) Lavanda Drojdie de vin Liliac In M Maduro (trabuc) Maduro colorado (trabuc) Magenta secundar Magenta fucsia (cerneala) Magenta închis Porumb Malachita Mandarina Marin Maro Mastic Mov Pepene galben Menta Menta de apa Miere Bronz Negru smoala (cabalin) Mustar Nume N acarat - Rosu sidef Nanchin Zapada Negru Negru animal Negru carbune Negru de anilina Negru de cerneala Negru de fildes (pigment) Negru de carbon (pigment) Negru de fum (pigment) Negru de lignit Brunet (ten, par) Aluna O Ocru rosu Ocru galben Oliv Opalin Auriu Portocaliu Portocaliu (heraldic) Portocaliu închis Orhidee Arsenic Orpin de Persia Oscuro (trabuc) P Pai Papaia Papier bulle Parma Passe-velours Pastel Piersica Foita de ceapa (enologie) Pervenche Gri Pinchard (cabalin) Fistic Platina Plumb Piele de camila Rosu mac Purpura (heraldic) Purpura Prasin Pruna Purice Q Coada-de-vulpe Coada de vaca închis Coada-de-vaca deschis R Réglisse Roz Roz balais (minéraux) Roz bonbon Roz drajeu Rose fucsia Roz Mountbatten Roz ceai Rosu Rosu Andrinopol Rosu englez Rosu Ferrari Rosu Bismarck Rosu bordeaux Rosu bourgogne Rosu capucin Rosu cardinal Rosu carmin Rosu ciresiu Rosu cinabru Rosu de mac Rosu de alizarina (pigment) Rosu de Andrinopole Rosu de anilina Rosu de Marte (pigment) Rosu caramiziu Rosu infocat rosu capsuna rosu zmeuriu Rosu grenadine Rosu de coacaza Rosu ponceau Rosu de sange Rosu de tomata Rouge tomette Rosu turc Rosu cinabru Rosu violet Ruginiu Roscat S Nisip Sable sofran Albastru de Cobalt Sange de vita Sanguin Safir Lisita Somon Senois Sepia Rosu de cuart Smalt Smaragdin Sulf soarece T tabac Cafeniu deschis Cartita Terre d'ombre Terre de Sienne Pamant de Siena ars Tomata Topaz Randunica Turcoaz U Unt V Vanilie Alb roscat Stacojiu Vermillon Verde primaire Verde absint Verde amanda Verde englez Verde anis Verde avocado Verde de sticla Verde pal Verde chartreuse Verde de apa Verde de crom (pigment)Verde gri Verde de Hooker Verde de vezica Verde smarald Verde imperial Verde spanac Verde gazon Verde iarba Verde imperial Verde jad Verde kaki Verde lichen Verde lime Verde malachita Verde larita Verde menta Verde menta de apa Verde militar Verde muschi Verde masliniu Verde opalin Verde papagal Verde pin Verde fistic Verde de praz Verde mar Verde preri Verde prasin Verde prés Verde de primavara Verde sapin Verde salvie Vert smarag din Verde de tei Verde turcoaz Verde de Verona (pigment)Violet Violet episcopal Violine Viride Visiniu Z Conabiu